Bron ED

 

GEMERT – Gemert krijgt er een compleet nieuw centrum bij. In en rond het kasteel komen onder meer een theater, hotel, restaurant, brasserie, appartementen en woningen.

Die nieuwe huizen komen aan De Haag – aan de overzijde van de West-Om – en op het Hopveld. Om deze ambitieuze plannen te kunnen uitvoeren, gaat de Gemertse ontwikkelaar Bas van de Laar van BL Huisvesting de samenwerking aan met The Attention Group uit Utrecht.

Het plan dat maandagavond in het kasteel gepresenteerd werd, is veelomvattend. Zo moet het nieuwe theater dat in de huidige theaterruimte van het kasteel  moet komen, cultureel centrum De Eendracht gaan vervangen. De gemeente zou die vrijkomende plek aan de Sint Annastraat dan bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor woningbouw. Het nieuwe kasteeltheater moet ruim 300 stoelen gaan tellen.

Glazen wintertuin

Op de plek waar nu nog de kapel staat, moet een glazen wintertuin verrijzen, waarin de bestaande glas-in-loodramen worden hergebruikt. Die wintertuin kan ook als trouwlocatie worden gebruikt, waarbij bruidsparen in een bruidssuite in de donjon kunnen overnachten.  De bestaande refter wordt gesloopt. Op die plek komt een brug richting Ridderplein, die vormt ook de toegang tot de ondergrondse parkeergarage die onder het kasteelplein komt.

In het poortgebouw zien de ontwikkelaars mogelijkheden voor een ‘toprestaurant’van een ‘jonge getalenteerde chefkok’. De twee dwarsvleugels die tussen 1600 en 1870 aan weerszijden van het gebouw hebben gestaan, worden weer teruggebouwd. Daarin komen ‘longstay’ appartementen voor hoogopgeleide expats.

Hotel

Het middelgrote hotel dat straks in de L-vormige burcht van het kasteel wordt ondergebracht, moet met ‘hoogpolig tapijt’ een gevoel van ‘weldaad’ oproepen. Het voormalige voetbalveld in het kasteelpark is in de ogen van de plannenmakers een prima plek voor een oranjerie, waar tentoonstellingen maar ook productpresentaties kunnen plaatsvinden. Op de eerste verdieping van die oranjerie is ruimte voor beginnende bedrijfjes of anders appartementen.

Het plan werd maandagavond gepresenteerd aan zowel gemeenteraadsleden als omwonenden. Wethouder Miranda de Ruiter (CDA, financiën) sprak van een ‘heel mooi totaalplan’. Hoeveel Van de Laar voor het kasteel betaalt, is niet bekendgemaakt.

Boothuis

De kasteeltuin wordt nog dit voorjaar publiek toegankelijk en het boothuis wordt in ere hersteld. De ontwikkelaars willen niet gaan bouwen in de ommuurde tuin tegenover het poortgebouw. Ze stellen voor daar de kruidentuin van Heerlijck Hopveld – nu nog aan dat Hopveld – naartoe te verplaatsen. Op de plek waar de VELT-kruidentuin nu ligt, kunnen dan woningen voor ouderen worden gebouwd.

Een andere bouwplek die vorig jaar al in het ‘ruimtelijk kader’ van architect Wessel de Jonge werd genoemd, is het driehoekig veld aan De Haag, aan de andere kant van de West-Om. Aan De Haag komen gezinswoningen die ‘qua architectuur goed aansluiten bij de omgeving van het kasteel’. Als architect voor alle bouwplannen hebben de ontwikkelaars architectenbureau Harmonische Architectuur uit het Gelderse Brummen op het oog. Deze architect heeft ook het ontwerp gemaakt voor het Nazareth-plan van BL Huisvesting en Van Schijndel.

Burgemeester

,,Ik ben heel blij dat er mensen zijn die een plan als dit aandurven”, reageerde burgemeester Michiel van Veen maandagavond. Voor de plannen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De ontwikkelaars hopen de daarvoor benodigde procedure dit najaar te kunnen opstarten. In het najaar van 2019 moet dan met de start van de werkzaamheden gestart kunnen worden.