Kasteel van Gemert

Algemeen
Video
24 uur Kasteel van Gemert
Ligging
Impressie
Verkoopinformatie

Paters Congregatie kiezen winnend plan

BL Huisvesting uit Gemert gaat Kasteel Gemert een nieuwe toekomst geven

 

Het eeuwenoude Kasteel van Gemert staat aan de vooravond van een nieuwe toekomst. Het iconisch erfgoedcomplex, gelegen op een markante plek in het centrum van Gemert is sinds 1916 eigendom van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze Congregatie vertrokken in 2010 naar een moderne woon/zorglocatie in Gennep. Sindsdien staat het kasteel leeg. In 2017 heeft de Congregatie van de Heilige Geest de consultatiefase voor de herbestemming van Kasteel van Gemert afgerond en is er samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Gemert-Bakel een ontwikkelperspectief opgesteld.

 

Na een uitgebreide consultatie- en verkoopfase, is door de paters van de Congregatie van de Heilige Geest gekozen voor het winnende plan van BL Huisvesting en The Attention Group. Beide bedrijven hebben ruimschoots hun sporen verdiend in het succesvol herontwikkelen van historisch erfgoed en worden gezien als innovators binnen hun vakgebied. Ze zien cultureel erfgoed als een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse culturele identiteit en een bron van kennis over het verleden. Het versterkt onze identiteit, draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en het verhoogt de kwaliteit van onze samenleving. Daarom dient het kasteel, ‘Parel van Europa’ bewaard en toegankelijk te worden voor de lange termijn en voor een groot publiek.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op:
www.hetkasteelvangemert.nl

24 uur Kasteel van Gemert in 2022

De haan in het kippenhok in de ommuurde kruidentuin aan de overzijde van de slotgracht kraait in alle vroegte. Gelukkig niet zo luid dat de bewoners, van de longstay studio’s, gelegen in en achter het poortgebouw er wakker van worden. Deze expats in transfer en internationale projectleiders gaan zo meteen aan hun actieve werkdag beginnen. Met het huidige openbaar vervoer zijn ze in no-time bij de High Tech Campus in Eindhoven. Nog even rust en dan is ook het Kasteel van Gemert ontwaakt en zal het bruisen van leven zoals het in alle eeuwen voorheen, zelfs niet ten tijde van de Duitse orde, gekend heeft.

 

Om 8.00 uur ontvangt de receptionist van de congresruimte de eerste gasten voor het seminar. Een hartelijk, echt Brabants ontvangst, inclusief misschien wel de beste koffie van Brabant, geserveerd door de barista’s, in de volledig glazen wintertuin. Daar word je tevens getrakteerd op het schouwspel van de zon, die schijnt door de bladeren van de hoge bomen in het kasteelpark en wordt weerspiegeld in het water van de slotgracht. Inmiddels hebben ook de eerste hotelgasten zich aan het ontbijt buiten in de wintertuin gemeld. Op de entresol, gescheiden van de congresbezoekers, met uitzicht over de slotgracht en het binnenplein, kunnen zij genieten van een biologisch ontbijt met streekproducten van leveranciers uit de directe omgeving van Gemert. Het is goed slapen in het moderne viersterrenhotel. Elke kamer heeft zijn eigen sfeer en type inrichting, waarbij de oversized badkamer aanzet tot fijne uurtjes ontspanning. Heerlijk na een lange dag congres bijwonen.

Om 09.00 uur komt de receptionist persoonlijk de gasten ophalen voor de start van het seminar in de theaterzaal van het congrescentrum. Ook al doet het eeuwenoude kasteel anders vermoeden, de zaal heeft een zeer modern interieur met state of the art presentatiemiddelen. Het is dat de dikke muren anders zeggen, maar je zou bijna vergeten dat je je in een kasteel uit de 14e eeuw bevindt. Na een enerverend centraal programma in  de theaterzaal, verdeelt de groep zich naar de break-out-ruimtes in het souterrain van de Voorburchgt. Ook hier beleef je het kasteel in optima forma. Het verleden, het heden en vooral de toekomst van aan het kasteel gelieerde onderwerpen, wordt op de muren van de gangen en in enkele ruimtes op een bijzondere en interactieve wijze gepresenteerd. Nu is er een expositie over het gebruik van robots bij de restauratie van schilderijen. Een enkele keer wordt de expositieruimte gebruikt voor lokale onderwerpen, verzorgd door de Heemkundekring, die inmiddels een van de vaste bewoners van het kasteel is. Op de etage boven de receptie in de Donjon is het museum ingericht en heeft de Heemkundekring een eigen ruimte.

 

De klok van de nabijgelegen Sint Jansonthoofdingskerk slaat elf uur. Het Kasteel van Gemert is nu echt tot leven gekomen. En niet alleen binnen. Zoals bijna elke dag hebben de vrijwilligers van de kruidentuin zich op deze tijd verzameld in de wintertuin om, voordat het echte werk begint, samen te genieten van het ‘oh, zo lekkere’ kopje ko e. Zo dadelijk, na een tweede kopje, zullen zij via de entree bij de Donjon en het Poortgebouw naar de ommuurde kruidentuin wandelen. De nieuwe kruidentuin kent na de verplaatsing van de locatie aan het Hopveld, een echte opleving in belangstelling, wat betreft de aanmelding van nieuwe en vooral jonge vrijwilligers, als ook het aantal bezoekers. De gasten van het kasteel zien een rondgang langs de behaagde perken als een verlengstuk van hun bezoek aan het kasteel. En wat is er voor de congresgangers nou fijner dan in de pauze even een frisse neus te halen in de kruidentuin en alle exotische geuren op te snuiven? Het is voor de gasten van het kasteel niet alleen kijken naar de kruiden. Het restaurant ‘De Biesense Kroon’ dat in het poortgebouw is gevestigd, is de grootste afnemer van de kruiden en vergeten groenten. Het is voor de chefkok even de slotgracht oversteken en zelf plukken wat er die dag nodig is.

Er klinkt rumoer vanaf de slotgracht. Maar dat is niet vreemd. Voorheen wist de jeugd van Gemert het kasteel te vinden voor de gezellige avondjes in het provisorische café van de paters in de Voorburchgt. Ook aan ‘het rondje rond het Kasteel’ met de door bosjes verscholen bankjes in het Kasteelpark, heeft menig Gemertenaar goede jeugdherinneringen. Nu komen schoolklassen uit de regio naar Gemert om deel te nemen aan een bijzonder educatief project. Al varende in sloepjes door de slotgracht, met een VR-bril op hun neus, beleven ze in virtual reality de historie van het kasteel. Levensecht! Je kunt de ridders van de Duitse Orde bijna aanraken. Na afloop wordt de jeugd voor een lekker glas fris ontvangen bij het prieel en de tent in de kasteeltuin, net achter het botenhuis. Gisteren was op deze heerlijke plek nog een huwelijksvoltrekking. Het prieel was door de Gemertse bloemist Jeroen van der Putten volledig in de bloemen gezet. Het was een prachtig gezicht, al die mooi geklede mensen op witte gietijzerenstoelen op het grasveld. Ter afsluiting van de ceremonie vertrok het bruidspaar in een heuse Italiaanse gondel, inclusief in vol ornaat gestoken gondelier, voor een rondje over de slotgracht om vervolgens aan te meren bij de wintertuin. Daar wachtte het bruidspaar een vijf-gangendiner waarbij het niet ontbrak aan traditionele speeches. Vooral de vader van de bruid, de Commissaris van de Koning in Brabant, is vermaard om zijn met humor doorspekte, maar ook soms wel erg lange, oraties. Gelukkig konden de jonggehuwden later genieten van een goede nachtrust, ‘onder de binten’ in de bruidssuite op de bovenste  etage van de Donjon.

 

Over de nieuwe brug, die na de sloop van een gedeelte van de Burcht het Ridderplein verbindt met het Kasteel, komen de leden van Excelsior, de harmonie van Gemert, aangelopen. Het is al vijf uur en over twee uur start de repetitie in de Balije Biesenzaal, de congreszaal en tevens het vaste onderkomen van de harmonie. Voor een aantal leden is het inmiddels gebruikelijk om voor het oefenen niet de instrumenten maar de stemmen te smeren, met een lekker lokaal Brabants biertje in de wintertuin. De voorzitter is reeds aanwezig en staat met biertje in de hand te praten met een van de eigenaren van een appartement in het Kasteelgebouw. Ook de bewoners van dit exclusieve en historische appartementencomplex zien de wintertuin als hun eigen plekje, om elkaar en de echte Gemertse mensen te ontmoeten. Zeker op zomerse dagen, als vanuit de hele regio bezoekers het kasteel als zondagmiddaguitje zien, is het terras overvol. Eerst een wandeling door het park, dan een  rondje kruidentuin, het glaasje wijn op het terras bij de wintertuin en daarna een diner in het restaurant in het poortgebouw. Het gerucht gaat al dat dit restaurant binnenkort de Michelinster ‘op de kaart’ heeft staan. De chef en staf werken er hard aan. Vanavond zijn de tafels geheel gedekt voor de congresgangers die in het viersterrenhotel verblijven. Morgen worden ze al vroeg verwacht bij de productpresentatie in de Oranjerie in de Kasteeltuin.

Op een met grote beuken omzoomd terrein, ligt de Oranjerie, een qua architectuur goed passend multifunctioneel gebouw, dat door zijn unieke ligging en entourage, gebruikt wordt voor diverse events, zoals productpresentaties en beurzen. Zelfs de hightechbedrijven uit Brainport hebben deze locatie gevonden. Het is weliswaar kleinschalig van opzet, maar de mogelijkheden die de aanwezige techniek biedt, is geheel op zijn plaats in de achtertuin van Brainport. De afdeling product development werkt hard aan de opbouw van de standruimte voor de productpresentatie van morgen.

 

De eerste avond van het tweedaagse congres en eventweekend voor de gasten van het Kasteel, wordt afgesloten met een grandioos feest ter ere van het 10-jarig bestaan van het bedrijf. Speciaal daarvoor zijn ze naar het Kasteel van Gemert gekomen. Niemand minder dan Guus Meeuwis zal als hoofdact in het theater de avond afsluiten, waarna de hotelgasten in alle rust de nacht als kasteelheer en kasteelvrouw gaan beleven. Na een enerverende ochtend in de Oranjerie hebben de gasten een vrij programma en gaan het centrum van Gemert verkennen. Ondertussen komt heel Gemert over de nieuwe brug vanaf het Ridderplein naar het kasteel. Inmiddels is het een traditie. De voor iedere Gemertenaar bekende Gemertse toneelvereniging ’t Gat vertolkt het jaarlijkse toneelspel over de geschiedenis van het Kasteel. Een mooi samenzijn van alle Gemertenaren in hun Kasteel. Want sinds enige tijd kan iedereen weer van het kasteel genieten.

De ligging

 

Kasteel van Gemert ligt op een unieke plek direct aan het centrum en aan het buitengebied van Gemert. Vanaf de parkeervoorziening op het Ridderplein wandelt u in vijf minuten nar de toegangspoort aan de Heilige Geestlaan.

 

Klik hier voor routebeschrijving

Informatie

Kijk voor meer informatie op:
www.hetkasteelvangemert.nl