Bron ED – Ad de Koning

 

GEMERT – Bas van de Laar is sinds deze week eigenaar van het kasteel in Gemert. Zelf spreekt hij liever van ‘pandbewaarder’. ‘Ik hoop dat mensen over hun schaduw heen kunnen stappen’.

 

Natuurlijk, hij kent de moeizame geschiedenis van de afgelopen tien jaar. Sterker nog: het was afgelopen zomer voor hem dé reden die hem deed besluiten een serieus plan voor het kasteel in Gemert te maken.  ,,Ik dacht: ik wil straks niet in de krant lezen dat een ander weer iets heeft bedacht dat dan uiteindelijk wéér niet door blijkt te gaan.”  Nu kan Bas van de Laar (38) uit Gemert zélf met het kasteel aan de slag. ,,Elke keuze in het plan is onderbouwd.”

Kasteeltuin

Het plan van BL Huisvesting, het bedrijf van Van de Laar, omvat een vergader- en conferentie-oord, theater, wintertuin, trouwlocatie, restaurant, hotel, studio’s voor expats, luxe koopappartementen, woningen aan het Hopveld en De Haag, een oranjerie, een ommuurde kruidentuin, prieel en boothuis, brasserie en wijnbar, boutique, bruidssuite, museum, bierbrouwerijtje en escaperoom. ,,En de kasteeltuin blijft, zoals veel Gemertenaren het graag zien, gewoon open”, vult hij aan. Het hotel- en congresgedeelte wordt ontwikkeld en straks geëxploiteerd door The Attention Group uit Utrecht.

Velen reageerden positief en enthousiast, maar noemen het een wel erg ambitieus plan. Hoe realistisch is het dat alles wordt uitgevoerd? Van de Laar, enigszins geërgerd: ,,Dit is géén luchtkasteel, als je dat bedoelt. Het is een keirealistisch plan, elke keuze die we maken is  onderbouwd. De business case zit goed in elkaar.” Als voorbeeld noemt hij de geplande studio’s voor expats in het poortgebouw. ,,Uit onderzoek blijkt dat deze mensen, die bijvoorbeeld bij ASML werken, steeds vaker liever buiten de stad wonen. Dan is zo’n kasteelomgeving natuurlijk een prachtige plek.”

Nazareth-klooster

Het kasteel is niet het enige monumentale project in Gemert waar hij nu bij betrokken is. Vorig jaar werd BL Huisvesting – samen met het aannemersbedrijf van Toon van Schijndel – eigenaar van het Nazareth-klooster.  Net als het kasteel een project dat de gemoederen in Gemert al vele jaren bezighoudt. In het klooster en de bijbehorende tuin komen woningen en appartementen. ,,Ik heb in de loop der jaren een passie voor cultureel erfgoed ontwikkeld. Het heeft een ziel, een verhaal, dat vind ik prachtig.”

,,Geloof me, 99 procent van de Gemertenaren vindt het fantastisch wat hier gaat gebeuren. Ik hoor het aan de reacties, krijg zelfs bedankbriefjes in de bus. En we hebben ook gezegd dat iedereen over zijn eigen schaduw heen moet stappen om het plan uit te kunnen voeren. Ik hoop dat de mensen daar nu ook echt toe in staat zijn. We gaan met alle partijen in gesprek. Het totaalplan is een puzzel: als daar een stukje tussenuit valt, kan de puzzel niet meer gemaakt worden. En als Gemertenaar zeg ik dan: dat zou eeuwig zonde zijn.”

 

 

Klik hier voor de link naar het artikel