Een historisch moment voor Gemert

 

Je kunt het met recht een historisch moment noemen. Op 29 juni schrijft Gemert geschiedenis. Na de stichters van het kasteel, de Duitse Orde en vervolgens Adriaan van Riemsdijk en de Congregatie van de Heilige Geest, wordt dhr. Bas van de Laar van BL Huisvesting de nieuwe eigenaar van Kasteel van Gemert. Het is alweer meer dan 100 jaar geleden dat de Congregatie van de Heilige Geest er in 1916 haar intrek nam. De paters van de Congregatie van de Heilige Geest zullen tijdens een officiële en plechtige gelegenheid de sleutel van het Kasteel overdragen. De sleuteloverdracht is een  moment dat voor en door Gemert wordt gevierd. Op vrijdag gebeurt dat op het kasteel in besloten kring. Op zaterdag en zondag zijn alle inwoners van Gemert welkom in de Kasteeltuinen.

 

De sleuteloverdracht betekent ook de start van een nieuwe geschiedenis van het kasteel. Er liggen plannen die gaan bijdragen aan een toekomst met een versterking van de economische- en toeristische waarden voor Gemert en de gehele regio. Het kasteel krijgt een grote betekenis voor Gemert, voor Brabant en zelfs voor Europa.

 

Een dynamische toekomst

Het Kasteel staat aan de vooravond van een grote herbestemming en dat alles in een tijd die over enkele eeuwen de geschiedenisboeken in zal gaan als een van de uitdagendste periodes. We zien een samenleving in transitie voor ons, waarin veel gebeurt en waar grote uitdagingen in het verschiet liggen. Bas van de Laar: “Wij willen als ondernemers hier een verbindende rol in spelen. Maar dit kunnen we niet alleen en hebben hier andere maatschappelijke en betrokken organisaties uit de regio en de overheid bij nodig. Onze frisse kijk op de ontwikkeling van duurzaam erfgoed zal bijdragen aan de sociale samenhang van de ruimtelijke omgeving, en via  vakmanschap en toerisme aan de economie. Het waarborgen van kwaliteit, duurzaamheid en het kleinschalige karakter – ondanks de grootte van het kasteel –  geeft de streek een nieuwe toekomst. De ambitie is om van Kasteel van Gemert het middelpunt van de regio te maken en opnieuw een rol te geven in de Europese samenleving.”

 

Inmiddels zijn de plannen verbetert en er wordt hard gewerkt om deze te concretiseren. Wij verwachten deze in het najaar van 2018 naar buiten te kunnen brengen. Bas van de Laar; “ik ben zelf zeer content over de aangepaste plannen en verwacht hier veel positieve reacties en een groot draagvlak vanuit de Gemertse samenleving.”