Bron BD – Domien van der Meijden 

 

BERLICUM – Met een aantal aanpassingen in het voordeel van buurtbewoners stemt Sint-Michielsgestel in met het bouwplan ‘Aan het Plein’ voor nieuwe Aldi en appartementen in Berlicum.

 

De bouw van 43 appartementen en de komst van een nieuwe supermarkt voor de Aldi op de hoek van de Runweg met de Hoogstraat in Berlicum is een stap dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel heeft ja gezegd tegen een gewijzigd bestemmingsplan. En daarmee lijkt de weg vrij voor de projectontwikkelaar om op de locate Coppens fruit in Berlicum een vergunning aan te vragen voor 43 appartementen en een nieuwe Aldi.

 

Wethouder Ed Mathijssen meldt dat goed is geluisterd naar de bezwaren van omwonenden uit onder meer de Clarissenhoeve, Berguulsehoeve en Veenpad, die straks te maken krijgen met het nieuwbouwplan. Die buurt verwacht namelijk nogal wat geluidsoverlast en aantasting van het leefmilieu met de komst van een nieuwe supermarkt. Ook met de hoogte van het nieuwe appartementengebouw hebben buurtbewoners moeite. Ze vrezen onder meer beperking van het zonlicht en aantasting van de privacy: inkijk. De bewoners vrezen ook het nieuwe parkeerterrein van de Aldi, dat volgens hen bij nacht en ontij overlast zal geven.

 

,,Om met dat laatste te beginnen”, stelt Mathijssen, ,,Hebben we afgesproken dat dit parkeerterrein van de Aldi met een schuifpoort afgesloten kan worden en niet gebruikt wordt na sluitingstijd van de supermarkt.” De supermarkt krijgt een parekeerterrein op het maaiveld. Voor de appartementen is er een parkeerkelder onder het complex.

 

Mathijssen vertelt dat er ook meer groen wordt ingepland rondom het parkeerterrein. ,,En er komt een hoge geluidswal van vier meter in een groene uitvoering. Daarmee komt er een afdoende scheiding tussen de nieuwbouw en bestaande bouw. Die wal absorbeert het geluid van het parkeerterrein.”

 

Wanneer de bouw precies begint, dat is nog niet bekend. De ontwikkelaar zal eerst een aantal appartementen verkocht moeten hebben voordat ze gaat beginnen met bouwen. Ook de bouwvergunning moet onherroepelijk zijn voordat de supermarkt en de 43 appartementen er kunnen komen.