De fikse opknapbeurt voor het dorpscentrum in Berlicum is naar verwachting eind 2019 gereed

Dat bleek woensdagmiddag bij de presentatie van de bouwplannen onder de noemer van ‘Hartkamers van Berlicum’ door vier projectontwikkelaars op het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel. De gemeente heeft zo’n 1,5 miljoen begroot voor het groen en de inrichting van het Mercuriusplein en omgeving.

 

De presentatie ging vooraf aan de bijeenkomst deze woensdagavond om 19.30 uur in Den Durpsherd waarvoor een grote opkomst wordt verwacht. In juli stemde de gemeenteraad in met een ruimer bestemmingsplan voor het dorpshart,  het Mercuriusplein en omgeving. Er kwamen maar drie zienswijzen op binnen. ,,Die zijn meegenomen in de plannen en er is verdere geen enkel bezwaar gemaakt tegen het nieuwe bestemmingsplan. Het is nu onherroepelijk”, aldus wethouder Ed Mathijssen.

 

Inmiddels hebben de ontwikkelaars hun bouwplannen verder uitgewerkt. Er komen nieuwe woninge, maar ook een Aldi-supermarkt en andere winkels en horeca. Het grootste project neemt BL Huisvesting voor zijn rekening. Ontwikkelaar Bas van de Laar bouwt een nieuw supermarkt, 950 vierkante meter aan winkels en een grote verscheidenheid aan 43 appartementen genaamd ‘Aan het plein’. De Aldi komt aan de achterkant van de winkels op het Mercuriusplein met parkeerplaatsen. De hoek van het gebouw verwijst met torens naar voormalig kasteel ter Aa.

 

Er tegenover komt De Uitkijk, van projectontwikkelaar Geurts. De sociale onderneming Smaakvol, voor mensen met een verstandelijke beperking, gaat horeca runnen op de hoek bij de rotonde bij het Mercuriusplein. Dit pand krijgt zo’n 150 vierkante meter terras. Boven de horeca komen vier luxe appartementen. Het is voor Berlicum een spraakmakend pand dat met een hoge toren knipoogt naar de oude kerk die is afgebroken. ,,Het pand omsluit het Mercuriusplein dat nu nog een heel saaie bedoening is”, licht projectontwikkelaar Ronald Geurts toe.

 

Het is nog wel de vraag wat er met de rotonde gaat gebeuren waarop terrasbezoekers straks uitkijken. In oktober start de gemeente met oog op de herinrichting van het Mercuriusplein een verkeersonderzoek. Begin volgend jaar wordt dan meer duidelijk. Het kan zijn dat de rotonde wordt vervangen door een doorgaande weg vanuit de Sassenheimseweg naar de Runweg. Maar niets ligt nog vast, aldus Mathijsen.

 

Hendriks Coppelmans Bouwgroep BV gaat aan de slag met de locatie Berlerode aan de Sassenheimseweg. Voor het nieuwe zorgcentrum komen 32 appartementen voor een of twee bewoners naast de school aan de zijde van de Kerkwijk. Naast sociale huurwoningen gaat het ook om koopwoningen. Volgend jaar oktober hoopt de ontwikkelaar te starten met de bouw. Voordat de appartementen er staan is het 2019.

 

Op de locatie Tibosch aan de Hoogstraat komen als eerste veertien appartementen die geschikt zijn voor senioren. Op twee percelen bouwt projectontwikkelaar Geert van den Brekel er twee identieke gebouwen in drie bouwlagen. Hieraan grenzend komt een lager pand. De nieuwbouw moet eind 2018 klaar zijn.