Bron ED – Ad de Koning

 

GEMERT – Met de keuze voor BL Huisvesting komt het kasteel in Gemert in handen van een jonge, ambitieuze ondernemer uit eigen dorp: Bas van de Laar.

 

Ambitie kun je Bas van de Laar uit Gemert niet ontzeggen. Wie kijkt naar het portfolio dat hij met zijn bedrijf BL Huisvesting tussen 2006 en nu heeft opgebouwd, kan niet anders dan concluderen dat daar een stijgende lijn in zit. Huizen, bedrijfspanden en winkelpanden in de regio, maar ook ver daarbuiten: Van de Laar draait er zijn hand niet voor om. Met het kasteel van Gemert heeft hij nu zijn meest prestigieuze project ‘binnengehaald’. En dan ook nog in eigen dorp.

 

De verkoop van het kasteel aan het bedrijf van Van de Laar is in zakelijk opzicht zo goed als rond, bevestigde Theo Naus maandagavond namens de Congregatie van de Heilige Geest, eigenaar van het complex. Dat de precieze plannen nog niet bekendgemaakt kunnen worden, heeft te maken met de afspraak die de paters vorig jaar met de Gemert-Bakelse gemeenteraad hebben gemaakt.

 

Afspraak

Die afspraak houdt in dat de raad – nog voordat de verkoop definitief is – formeel op de hoogte wordt gesteld van de naam van de nieuwe eigenaar en het plan dat hij met het kasteel heeft. Dat gaat komende maandag gebeuren. Van de Laar zelf wilde daarom bij het bekendmaken van zijn naam inhoudelijk nog niks over zijn voorstel kwijt. ,,Ik kan alleen zeggen dat het een mooi plan voor Gemert wordt.”

De Gemertse paters vertrokken bijna acht jaar geleden uit het Gemertse kasteel. Met enige tegenzin verhuisden de geestelijken naar Gennep, waar de congregatie een nieuw seniorencomplex had laten bouwen.  Liever waren de paters in Gemert gebleven, maar een plan om seniorenwoningen in de ommuurde tuin tegenover de kasteelpoort te bouwen, stuitte op zoveel bezwaren dat het voornemen een stille dood stierf.

 

Zoektocht

Voor de paters ging vanaf dat moment een moeizame zoektocht naar een nieuwe eigenaar van start. Meerdere keren was er een potentiële eigenaar in beeld, zoals bijvoorbeeld de Mortelse zakenman Fransjan van den Elzen, maar liep het de beoogde deal uiteindelijk toch spaak. Dat er net tijdens die zoektocht ook nog de zwaarste economische crisis in jaren uitbrak, maakte de zaak er bepaald niet beter op.

 

Die crisis wist de nieuwe eigenaar in spe overigens prima te doorstaan. Van de Laar bouwde nieuwbouwwijken in onder meer Gemert, Boekel, Eindhoven en het Limburgse Beek, maar tekende bijvoorbeeld ook voor een groot nieuw dorpshart in Berlicum, inclusief een nieuwe supermarkt.

 

Het stokpaardje van de Gemertenaar was en is nog steeds een concept dat hij zelf omschrijft als ‘persoonlijke huisvesting’. Concreet betekent dit dat toekomstige kopers van een woning ‘maximale keuzevrijheid’ hebben bij het ontwerp. Dit uitgangspunt hanteert Van de Laar ook bij dat ándere prestigieuze project waar hij bij betrokken is: de herontwikkeling van het Gemertse Nazareth-klooster.

 

Samen met dorpsgenoot Toon van Schijndel blaast Van de Laar het kloostercomplex in het centrum van het dorp nieuw leven in. Onder de noemer ‘7th Heaven’ komen er enkele tientallen appartementen en nieuwe woningen in en rond het klooster. De overeenkomst met het kasteel is dat de herontwikkeling in de loop der jaren een vat vol gevoeligheden bleek, omdat niet iedereen in Gemert voorstander was van een bebouwde kloostertuin.

 

Of het nieuwe en – naar verwachting definitieve – plan voor het kasteel nieuwe weerstand oproept, hangt af van het plan dat maandag gepresenteerd wordt. Gemert wacht in spanning af.