Bron ED

 

Een dorp met ruim 16.000 inwoners en acht of mogelijk zelfs negen supermarkten? Te gek voor woorden, reageert de bekende retail- en marketingdeskundige Paul Moers. Maar de klant is wel winnaar.

 

Echt te veel voor een dorp van die grootte.” Het toont volgens Moers eens te meer aan dat supermarkten een ‘ongelooflijke strijd voeren om te overleven’. Het is in elk geval geen goed nieuws voor de bestaande supers.”

Gemert telt nu nog vijf supermarkten: AH, Jumbo, Lidl, Nettorama en Spar. Maar op papier zijn er plannen voor nog eens drie of misschien zelfs vier nieuwe winkels. Of het er drie of vier worden, hangt af van de Lidl. Die keten heeft nu al een winkel aan de Grootmeestersstraat in Gemert, maar wil graag naar een groter pand en zou dus naar een van de nieuwe locaties kunnen verhuizen.

Een van die nieuwe locaties bevindt zich aan de rand van het dorp, aan de Groeskuilen. Ontwikkelaar Reggestede Projecten bv ziet in de Paashoef ruimte voor liefst twee nieuwe winkels. Daarnaast werkt de Gemertse ontwikkelaar BL Huisvesting al geruime tijd aan een plan voor een nieuwe Aldi-super aan de Komweg/Elisabethplaats, op de plek waar nu nog huisartsenpraktijk en apotheek ’t Gasthuis zitten.

 

Juridisch traject

Of dat nog niet genoeg is, werd vorige week bekend dat er nóg een plan in ontwikkeling is, op de plek waar Rooijackers Woninginrichter zit. Ontwikkelaar Keizersberg Vastgoed ziet aan de Haageijk ruimte voor een nieuwe super met daarboven appartementen. Rooijackers verhuist dan naar een ander, kleiner winkelpand in Gemert.

Dat de plannen er zijn, wil nog niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk allemaal tot uitvoering komen. Met name het plan voor twee winkels aan de Groeskuilen heeft nog een heel juridisch traject te gaan. De gemeente wil geen supermarkten aan de rand van het dorp, maar zegt noodgedwongen aan het plan mee te moeten werken. Tegen die medewerking hebben de Gemertse ondernemersvereniging, omwonenden en een aantal bestaande ketens bezwaar gemaakt.

Volgens Moers heeft een super ongeveer 4.500 mensen ‘nodig’ om levensvatbaar te zijn, een grotere zelfs 6.000 tot 7.000. ,,Nederland is op supermarktgebied overbevolkt”, stelt Moers. ,,Er is er altijd wel een in de buurt: de gemiddelde afstand tot een super bedraagt slechts 900 meter.”

Otto Nijst, centrummanager van winkelgebied Hartje Gemert, volgt de ontwikkelingen ‘met grote interesse’. ,,De winkels in Gemert trekken ook mensen uit de omliggende dorpen, dat scheelt wel”, nuanceert hij.

Een of twee nieuwe supers in het centrum zou de regionale positie van Gemert zeker versterken, denkt Nijst. Als centrummanager hoopt hij dan ook dat juist die plannen doorgaan. Moers: ,,Wat je in elk geval kan zeggen, is dat de bewoners er profijt van hebben als die supers elkaar helemaal gaan afmaken.”